Hoe het allemaal begon…

Bachata is ten eerste natuurlijk een muziekgenre. Het ontstond in het begin van de 19e eeuw op het platteland van de Dominicaanse Republiek, waar de arme bevolking samenkwam aan het eind van de dag om door middel van muziek hun ongenoegen te uiten over hun armoedige situatie. Het muziekgenre werd hierdoor in eerste instantie Amargue genoemd, wat ‘bitterheid’ betekend. Het slechte imago van de Amargue werd in de jaren zestig alleen nog maar versterkt doordat het in de steden werd gespeeld in de kroegen en de bordelen.

Vanaf de jaren negentig ontstond er een ware revolutie toen het genre een modernere weg insloeg. De middenklasse van de bevolking begon de muziekstijl te waarderen, en de naam Amargue verdween om plaats te maken voor de huidige term Bachata. Als je uitgebreid wil lezen over de geschiedenis van de Bachata, ga dan snel naar de pagina ‘muziek‘, waar ook de samenstelling van de band wordt beschreven. Verder zullen wij ons hier focussen op hetgeen waar wij de Bachata het meest om waarderen, de dans!

De Bachata dans

Niet verassend natuurlijk, maar ook de Bachata dans werd voor het eerst uitgevoerd op de Dominicaanse republiek. Het wordt gedanst in een vierkwartsmaat, waarbij de basispas bestaat uit een stap opzij (tel 1), het aansluiten met de andere voet (tel 2), nog een stap opzij (tel 3) en opnieuw aansluiten met de andere voet waarbij geëindigd wordt in een tap (tel 4). De volgende vier tellen wordt deze basispas herhaald, maar dan de andere kant uit, waarbij wordt vertrokken met de voet die op de vierde tel de tap heeft gemaakt. De basispas kan zowel in de klassieke danshouding als in de open houding – waarbij man en vrouw elkaars handen vasthouden – worden gedanst. Zie het filmpje hieronder!

Verschillende Stijlen

Bachata Dominicana
dominicaansevlagDe authentieke Bachata is natuurlijk de Bachata zoals hij op de Dominicaanse Republiek wordt gedanst. Deze stijl kenmerkt zich door veel variaties op de basispas en veel voetenwerk. Over het algemeen is de stijl vooral leuk en ontspannen om te zien, met weinig show elementen en draaien. Ook is de Bachata Dominicana een vrij nette dans, waarbij de danspartners elkaar veel de ruimte geven. Het leuke aan deze stijl is dat de vrouw vaak begint met dansen en, of dit nou op de eerste, tweede, derde of vierde tel is, de man zich hieraan aanpast!

De ‘traditionele’ stijl
Met ‘traditionele’ stijl wordt de eerste niet-Carraïbische versie van de Bachata bedoeld, zoals die werd gedanst in de VS en Europa. Deze stijl van de Bachata wordt wereldwijd het meest gedanst. Het kenmerkt zich door veel lichaamscontact tussen beide danspartners, veel heupbewegingen en sensuele moves. Voetenwerk kom je niet tegen in deze stijl, maar wel enkele draaien.

Bachata Moderna
Bachata Moderna representeert de volgende evolutie van de Bachata dans. Het kenmerkt zich door het kruisen van de voeten op de tweede tel, in plaats van het aansluiten van de voeten in de gewone basispas. Naarmate de Bachata populairder werd bij goede dansers, ontstond ook de vraag naar ingewikkeldere figuren, patronen en draaien, wat resulteerde in de Bachata Moderna. Het bevat veel elementen uit andere dansen, zoals de Cha Cha, de Zouk en de Tango. Artiesten als Aventura, Dominic Marte en 4ever gaven met hun nieuwe Urban Bachata muziek deze dansstijl een duwtje in de rug.