Geschiedenis van Bachata

Naast een geweldige dans is de Bachata natuurlijk ook een muziek genre! Het is ontstaan op de Dominicaanse Republiek vroeg in de twintigste eeuw. De schoonheid van de muziek werd echter pas jaren later op waarde geschat. Vooral de bewoners van het Dominicaanse platteland speelden Bachata muziek, waardoor het genre al snel geassocieerd werd met armoede, de lage arbeidersklasse en luide, dronken feesten.

Het overlijden van de Dominicaanse dictator Trojillo in 1961 zorgde voor veranderingen in het leven van de Dominicaanse bevolking. Armoede en werkloosheid heersten vooral op het platteland, waardoor veel plattelandsarbeiders naar de grotere steden trokken. Hier werd het voor hen echter niet makkelijker, ze hadden veel te maken met afwijzing en uitbuiting. Hoewel de Merengue door het gehele land geliefd was, leek dit muziekgenre met zijn vrolijke tonen niet langer gepast. De Bachata (vroeger Amargue genoemd, wat ‘bitterheid’ betekent) met zijn rouwe, sombere teksten kreeg hierdoor steeds meer aanhang. Het was een manier voor de mensen die weinig hadden, om hun frustraties en emoties te uiten.

Juan Luis Guerra
In de steden werd de Bachata veel gespeeld in het nachtleven: in de taverna’s en de bordelen. De teksten gingen dan ook vaak over zaken die zich hier afspeelden: drank, vrouwen, seks, gevechten en de slechte positie van de arme bevolking. Dit zorgde ervoor dat de Bachata allerminst populair bleef bij de rijkere bevolking. De populariteit bij de arme bevolking nam echter enorm toe!

De jaren negentig betekenden een revolutie voor de Bachata! Artiesten ruilden de gewone klassieke gitaar (met nylon snaren) in voor een elektrische klassieke gitaar (met stalen snaren) en de middenklasse raakte geïnteresseerd in het muziekgenre, waardoor het zijn slechte naam verloor. Juan Luis Guerra schreef geschiedenis toen hij in 1992 een Grammy won voor zijn album Bachata Rosa. Vandaag de dag zijn veel moderne Bachata artiesten wereldwijd doorgebroken. Deze artiesten – denk aan Prince Royce, Aventura – lieten hun muziek beïnvloeden door de hiphop en de R&B, daarmee een veel groter publiek trekkend. Sinds deze ‘moderne Bachata’ de wereld over heeft genomen, komt er gelukkig ook meer waardering voor de klassieke artiesten, zoals Joan Soriano (Vocales de Amor), Luis Vargas (Loco de Amor) en Antony Santos (Ay! Ven).

De Band

De traditionele Bachata band bestaat uit vijf leden. Ten eerste is er de lead gitaar, vaak bespeeld door de zanger van de band. In de traditionele Bachata bands gaat het om de requinto, een kleinere Spaanse klassieke gitaar die wat hogere tonen produceert. In de modernere Bachata bands gaat het vaak om een ‘elektrische klassieke’ gitaar (een klassieke gitaar, maar met stalen snaren). Deze eerste gitaar of lead gitaar is verantwoordelijk voor de melodie van het nummer.

Daarnaast is er nog de tweede gitaar of Segunda. Deze is verantwoordelijk voor de akkoorden en vaak moeilijk te horen wanneer je naar een Bachata nummer luistert. Bekijk snel het filmpje van een man die de tweede gitaar bespeelt voor het nummer Donte Estan Esos Amigos van El Chaval. De derde gitaar is een basgitaar. Deze gitaar speelt zijn noten op de eerste, derde en vierde tel van vierkwartsmaat, maar slaat de tweede tel over.

Wat de percussie betreft is er de bongo. De bongo speelt het standaardritme waar meestal Bachata op wordt gedanst: zij-sluit-zij-tik. Tot slot is er de güira . Dit is een metalen cilindervormig instrument waarin gaatjes zijn geperforeerd. Vaak is het gemaakt van een olieblik en wordt het met een hard borsteltje beslagen om het typische güira geluid te creëren. Bekijk ook de filmpjes van mensen die de bongo en de güira bespelen!

Zo, nu je een spoedcursus hebt gehad in de instrumenten die verantwoordelijk zijn voor ons favoriete muziekgenre, check het filmpje hieronder en kijk of je de afzonderlijke instrumenten kunt horen! Zelf vind ik het zo makkelijk nog niet…