RonnyKleinHet aantal nieuwe Bachata artiesten rijst de pan uit, maar voor sommige artiesten moet je echt even tijd maken. Ronny Dae is één van die artiesten en op zaterdag 11 oktober treedt hij op in The Spot in Bussum. Maar de avond ervoor maakt hij even tijd voor ons! In een openhartig interview leren wij meer over Ronny, waar hij vandaan komt en waar hij hoopt naar toe te gaan. Enjoy!

1. Ik las dat je werd geboren in de Dominicaanse Republiek en op je negende naar New York verhuisde, naar de Bronx. Hoe heeft dat jou en je muziek beïnvloed?

De Bronx is een wijk met veel verschillende culturen. Als kind en in mijn tienerjaren luisterende ik veel naar pop, R&B, rap. Dat heeft mijn Bachata medegevormd, ik gebruik veel van de elementen uit die muziekstijlen in mijn Bachata muziek.

 2. Wanneer ik naar je muziek luister, is dat over het algemeen de moderne/romantische Bachata. Klopt het dat je vooral dat genre Bachata maakt of leg je je ook toe op de meer authentieke Bachata?

Dat klopt, ik doe vooral de Urban Bachata/New York Style Bachata. Wat betreft de authentieke Bachata… tja, daar moet je echt mee geboren zijn. Ik bedoel geboren in de Dominicaanse Republiek en daar ook opgegroeid. Toen ik jong was luisterende ik naar de authentieke Bachata’s, maar ook naar de moderne stijl van bijvoorbeeld Aventura. Aventura was een van die groepen die invloed heeft gehad op mijn muziek, maar ook groepen als Jagged Edge en Dru Hill met SisQó.

http://www.youtube.com/watch?v=Rlu_a8iW6ZA

3. Klopt het dat je op school hebt gezeten met groepsleden van Aventura?

Ik zat op dezelfde school, maar pas toen zij net van die school af waren, ik ben wat jonger dan zij. We zaten op South-Bronx High School. Eén keer toen ik op school was, liep ik naar buiten en daar stond Mikey, een van de leden van Aventura. Eén van mijn vrienden zei dat hij op deze school had gezeten en dat vond ik echt heel gaaf. Ik heb hem verder niet gegroet ofzo. Ik was veel te verlegen om op een celebrity af te stappen.

4. Wat is je grootste droom op carrièregebied? Een bepaalde plaats waar je op wilt treden, iemand die je wilt ontmoeten?

Mijn droom is dat mijn muziek alle hoeken van de wereld bereikt. Qua artiesten, zou ik graag Juan Luis Guerra (eerste wereldwijde Bachata hit, 1992) ontmoeten. Ik zou heel graag muziek met hem doen, ik vind hem gewoon geweldig. En Romeo, Romeo Santos. Hij is de Koning van de Bachata. Dat zijn de twee zangers waar ik veel naar luisterende als kind en nog steeds regelmatig naar luister.

5. Hoe ziet een typische dag voor jou eruit?

Ehmm.. Ik wordt wakker, ik poets mijn tanden en ik ontbijt. Op dagen dat ik niet met muziek bezig ben, speel ik graag basketbal met vrienden. Ik ben niet zo lang, slechts 178 cm, maar als ik op het veld sta, voel ik me Michael Jordan. Dan doe ik de gaafste moves, in mijn hoofd althans.

 6. Hoe komen je nummers tot stand?

Dat hangt er vanaf. Soms komen we samen in de studio en zeggen we ‘oké, we schrijven over dít onderwerp’. Maar meestal schrijf ik gewoon in mijn eentje als ik thuis ben. Niet op vaste tijden die ik in plan, maar gewoon wanneer ik inspiratie voel opkomen. Meestal begin ik met een bepaalde melodie. De lyrics komen pas later.

7. Over welke onderwerpen schrijf je zoal?

Liefde. Ik schrijf over liefde, over relaties, over hoe iemand je verlaat. Ik schrijf graag over dingen die iedereen herkent. Ik schrijf ook over situaties die ik om mij heen zie, wat mijn familie en vrienden meemaken.

8. Woon je alleen of heb je een vriendin? Kinderen misschien?

Nee, ik heb geen kinderen. Geen vriendin ook op dit moment. Ik woon samen met mijn moeder, het is gewoon mij tweetjes. Ik wil haar niet alleen laten, ik ben haar enigst kind. Als ik ooit wil verhuizen, wil ik maximaal een paar straten verderop gaan wonen. Nu ik op tour ben, belt ze me elke dag of stuurt ze me een berichtje om te vragen hoe alles gaat.

9. Je bent op tournee door Europa. Hoe bevalt dat zover?

RonnyDaeJa, goed! Ik ben net in Barcelona geweest. Ik had daar wat meetings met mensen, wat muziek schrijven/maken. Ik ben ook in Londen geweest. Het was echt heel leuk om te zien dat mensen daar Bachata dansen. Ik had geen idee dat Bachata in dit deel van de wereld werd gedanst! Toen zag ik wat video’s en ik was echt verbaasd hoe goed mensen in Europa Bachata dansten, ze dansen beter dan ik. Ik dans wel Bachata, maar op een heel andere manier.

10. Wat is het vreemdste dat je ooit heb meegemaakt tijdens een optreden?

Tot nu toe… dat iemand me een bh toewiep. Ik zag een vrouw een bh uit haar shirt vissen en ze gooide hem het podium op. Ik heb hem opgepakt, over mijn schouder gegooid en ging door met zingen. Ik wilde hem niet teruggooien, dus ik zei ‘oh, thanks’ en zong lekker verder. Ik kan hem niet gebruiken, maar ik bewaar hem wel.

11. Je werkt momenteel aan je eerste album. Wanneer kunnen we dat verwachten?

Momenteel ben ik aan het opnemen inderdaad. Een paar nummers staan al op YouTube. De populairste daarvan is Mienteme. Het gaat over een relatie waarin je beseft dat je partner slechte dingen doet of liegt en dat je toch bij hem of haar blijft. Dat je verblind wordt door de liefde. Mienteme zingt over ‘lieg tegen me, maar verlaat me niet’. Op het album zullen mogelijk ook andere artiesten ook te horen zijn, maar helaas kan ik nog niet zeggen wie. Het album komt februari 2015 uit en heet A New Dae.

 

RonnyDae

Categoryblogs, Interviews
Write a comment:

*

Your email address will not be published.