De eerste 5 tips zijn samengesteld door Juan Ruiz, oprichter van www.bachateros.com, en is met toestemming gebruikt als bron voor dit artikel. De laatste 2 punten zijn door onszelf bijgevoegd.

1. Houd een gepaste closeness/afstand tussen jezelf en je partner.

DancingClose2

Dit is absoluut regel nummer één. Veel Bachata nummers vragen om een close danshouding en een fijne connectie met je danspartner. Toch is het belangrijk om bij onbekenden altijd met een afstand te beginnen. Voel hoe het gaat en als je het prettig vindt, probeer dan wat closer te dansen. Aan je danspartner zul je snel zien of zij dit prettig vindt of niet. Speel hierop in, het moet leuk blijven voor alle twee. Onthoud ook dat sommige vrouwen misschien een man of vriend hebben (die staat te kijken), dus handen op de billen en benen rond je middel is misschien niet het beste idee!
Dit werkt natuurlijk beide kanten op. Ook niet alle mannen vinden het prettig als de vrouw ongevraagd heel close danst. Dus ladies, voor jullie geldt hetzelfde. 

2. Let op je hygiëne. 

Belangrijk: zweet en adem. Zweten is totaal niet erg als je flink danst, het is alleen maar natuurlijk. Probeer er wel op te letten dat je  niet teveel op je danspartner zweet (een nat hoofd in je nek vindt niemand lekker). Een handige oplossing is om een doekje mee te nemen om je gezicht wat te deppen. Ik heb al veel mannen zien gebruiken en vindt het helemaal prima! (De uitzondering daar gelaten waarbij de betreffende man zijn voorhoofd afveegde en vervolgens met het doekje mijn handen pakte om me verder te leiden.)
Wat betreft adem, zorg dat je wat water drinkt of een kauwgompje neemt nadat je hebt gerookt of wat hebt gegeten van de aanwezige catering.

3. Focus enkel op je danspartner.

Niks is erger dan genieten van een dansje terwijl je danspartner de vloer afspeurt naar wie hij daarna zal gaan vragen. Geef je partner die drie minuutjes van je tijd.

4. Luister naar de muziek en dans met de muziek.

Er bestaan veel verschillende soorten Bachata muziek: rustig, sensueel, snel, Dominicaans, etc. Luister naar de muziek en deze zal je vertellen hoe je erop moet dansen. Bewaar je snelle Dominicaanse voetwerk voor passende nummers en ga er niet mee los op een nummer van Prince Royce. Als je goed luistert, voel je ook wanneer de breaks in het nummer eraan komen.
Veel dansers hebben een voorkeur voor één bepaald stijl Bachata, of – sterker nog – zeggen dat alleen één bepaalde vorm écht Bachata is. Onthoudt dat iedereen recht heeft op zijn eigen voorkeur en voor elke dansstijl zijn er passende Bachata nummers!

5. Houd rekening met het niveau van je danspartner.

Als advanced danser moet je proberen te onthouden dat je ooit ook begonnen bent. En hoe eng je het toen misschien vond om met een advanced danser te dansen. Probeer niet te bewijzen dat je inderdaad die advanced danser bent, maar pas je aan aan wat je partner prettig vindt. Zo zorg je ervoor dat jullie beiden met een fijn gevoel de vloer afgaan. Onthoud: een geweldige heer laat zijn dame er fantastisch uitzien, en showt niet zijn eigen skills terwijl zijn dame verward toekijkt.

Als veel van deze punten voor jou erg voor de hand liggend zijn… Mooi! Dat betekent alleen maar dat je goede manieren hebt op de dansvloer. Maar geloof me, het artikel is niet overbodig. Het komt degenen goed van pas die denken dat het oké is om hun handen binnen dertig seconden op je billen te leggen, maar ook degenen die misschien te verlegen zijn wat closer te dansen met hun danspartner. 

BachataEtiquette

Er zijn nog twee puntjes die ik zelf graag toe zou willen voegen aan deze etiquette lijst:

6. Het is oké als dames een heer ten dans vragen.

Het is 2014, vrouwen mogen alles wat mannen mogen, maar toch blijft de danswereld wat achter. 90% van de tijd zijn het toch nog de mannen die de dames vragen. Op zich leuk natuurlijk, maar wees als dame ook niet bang om eens een heer te vragen, ook een onbekende.
En heren, wanneer een dame je ten dans vraagt, reageer dan vriendelijk (kijk haar niet aan alsof ze gek is, is me meerdere malen gebeurd). Interpreteer de vraag ook niet verkeerd: er is inderdaad de mogelijkheid dat de dame je vraagt omdat ze interesse in je heeft, maar dit is niet per se het geval. Begin dus weer met dansen op gepaste afstand en kijk hoe het loopt.

7. Laat de man je leiden – ook als het niet zo soepel gaat. 

Vaak hoor ik van mannen (en zie ik om me heen) dat vrouwen het leiden proberen over te nemen. Vaak denken zij de man hier een plezier mee te doen, hem te helpen. En hoewel dat in sommige gevallen vast wel het geval kan zijn, vinden veel mannen het toch vervelend. Het geeft hen het gevoel dat ze het niet goed doen, terwijl ze juist alleen maar een leuke tijd willen hebben. Ook helpt het hen niet, als je alles voor hen doet… wat leren ze er dan ten slotte van?
Een uitzondering hierop: als je als dame vindt dat de man te dichtbij komt of zijn handen legt waar ze niet horen, neem dan zelf wat afstand en als dat niet werkt, wees absoluut niet bang om er wat van te zeggen, het moet voor beiden leuk blijven!

Categoryblogs, Community, Featured