YouTube kleinSinds de oprichting van YouTube in 2005 zijn er miljarden video’s geüpload. Het heeft de Bachata een enorme zet in de goede richting gegeven door de filmpjes over de hele wereld toegankelijk te maken. In dit artikel bespreken wij de top 7 belangrijkste Bachata video’s op YouTube. Je leest het goed: de belangrijkste, niet per se de beste (daar zou ik me nooit aan durven wagen!) of op chronologische volgorde. Bekijk de video’s en leer hoe deze de Bachata hebben beïnvloed.

Deze lijst is samengesteld door Juan Ruiz, eigenaar van www.bachateros.com en met toestemming gebruikt als bron voor dit artikel.

7. Bachata by Susana Montero – Very Sexy

Deze video werd geüpload in oktober 2006. In dit filmpje zie je een nieuwe manier van Bachata dansen. De dansers – Inaki Fernandez en Susana Montero – gebruiken cross steps, waarmee ze een nieuwe dynamiek op de vloer creëerden. Hiermee legden zij de basis voor de nu veel gedanste Bachata Moderna stijl. Deze video liet men ook kennis maken met een nieuw genre wat betreft Bachata muziek: Spaanse popmuziek omgezet in Bachata (dit nummer is de Bachata versie van het Spaanse Lamento Boliviano). Deze video was zeer populair in 2006, maar verloor zijn populariteit toen de Dominicaanse stijl meer aandacht kreeg.

6. Milton Rodas – Sensual Bachata

Deze video werd geüpload in januari 2006. Veel van jullie zullen weinig van de echte Bachata herkennen in dit filmpje. Toch is dit filmpje een belangrijke, omdat het het eerste filmpje is dat laat zien dat Bachata serieus werd genomen als echte (competitieve) dans, voornamelijk door de Ballroom gemeenschap.

5. Diego Sanchez – Bachata Dance

Ook deze video werd geüpload in januari 2006 en was één van de eerste Bachata video’s op youtube. Deze video laat de ‘traditionele stijl‘ zien: de stijl zoals deze vaak in de VS en Europa wordt gedanst, met de typische close connectie en vele heupbewegingen. De bewegingen zien er dan wat overdreven uit (wat gebeurt er op 0:51?!), dit is werkelijk waar de manier waarop de meeste mensen dansten die in de jaren 2000 begonnen met Bachata!

4. Carlos Cinta – Sensual Bachata

Deze video werd gepost in januari 2007. De video werd erg populair en is dat nog steeds, omdat het laat zien dat met in de traditionele Bachata ook ingewikkelde moves kan gebruiken, naast de close connectie en heupbewegingen die iedereen destijds gebruikten. Vandaag de dag is Carlos Cinta een van de bekendste Bachateros ter wereld. Zijn dansstijl is echter veranderd: minder draaipatronen en figuren, meer basis en musicaliteit. Zie ook ons interview met hem.

3. Christian Sola, Jackie Rozzo – Sensual Bachata

Deze video werd geüpload in Augustus 2006. Het is een goed voorbeeld van de typische Bachata traditionele stijl, met een close partner connectie en sensuele bewegingen.

2. Troy and Jorjet – Bachata Dominican Style

Deze video werd geüpload in augustus 2006. Troy en Jorjet werden wereldberoemd met hun Dominicaanse Bachata vanaf het moment dat zij hun video’s (opgenomen in de barbershop) online postten. Het was een van de eerste video’s van Dominicaanse Bachata op YouTube en gaf deze Bachata stijl een enorme populariteits bootst.

1. Ataca and La Alemana – Te Extraño Routine

De meest invloedrijke video van allemaal, geüpload in mei 2008. Deze video is nu ruim 61 miljoen keer bekeken en maakte Bachata wereldwijd populair. Sindsdien hebben Jorge Ataca en Tanja la Alemana Nederland meerdere malen bezocht voor workshops en shows. Check ook ons interview met Jorge, Tanja en El Tiguere.

Misschien is het je opgevallen: de lijst rijkt niet verder dan 2008. En dat terwijl er in de laatste jaren natuurlijk heel veel goede filmpjes bij zijn gekomen! Welk filmpje vind jij dat er niet mag ontbreken? Laat het ons weten en reageer op het artikel!

Categoryblogs, Community
  1. 16 maart 2014

    Korke y judith ( sensual bachata) @ bachata day 2014

Write a comment:

*

Your email address will not be published.