For English version click here

contreras vriendenboekje ned

 Je hebt veel soorten dans gestudeerd – van modern tot Hip Hop – bij het beroemde Millenium Dance Complex in Hollywood. Hoe kijk je terug op deze tijd? Waarom sprong Bachata eruit voor jou? Zijn jouw veelzijdigheid en techniek te danken aan je brede dansachtergrond?

Als ik terugkijk, ben ik heel dankbaar dat ik les heb gevolgd in die genres. Het heeft me geholpen mijn visie te vergroten op een manier die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Bachata sprong eruit wegens vele redenen. Ten eerste, het voelde gewoon goed! Ten tweede, de gitaar is mijn favoriete instrument en aangezien de Bachata gebaseerd is op gitaren, klikte het gewoon. Ten derde kan ik me goed inleven in de teksten van Bachata nummers. Mijn veelzijdigheid is zeker beïnvloed door de lessen die in heb gevolgd bij Millennium in Modern, Jazz en Hip Hop.

Contreras famWanneer ontstond je liefde voor dans? Ben je ermee geboren of is het iets dat later op je pad kwam?

Mijn liefde voor dans heeft altijd in me gezeten. Ik was dat kleine kind dat op familiefeesten tussen alle volwassenen stond te dansen haha. Ik leerde mijn eerste moves toen ik op de middelbare school zat van vrienden. Zij leerden me Hip Hop en R&B dansen op straat. Vanaf mijn veertiende nam ik ook eens in de zoveel tijd Salsa lessen.

 –

Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe je je Bachata figuren verzint. Doe je het vooral zelf of creëer je de moves samen met je danspartner(s)? Waar haal je je inspiratie vandaan?

Dat is een geweldige vraag! Ik geloof dat teamwork altijd de sleutel is. Al vele jaren oefen ik om creatief te zijn op het moment zelf en om te improviseren. Zelfs wanneer ik les geef, creëer ik op dat moment bepaalde bewegingen in elke les. Daardoor – door les te geven in het moment – oefen ik niet alleen mijn creativiteit, maar is hetgeen wat ik de cursisten aan leer ook 100% social dance materiaal. Ik krijg mijn inspiratie vanuit het hart. Wanneer je bent geïnspireerd vanuit het hart, wordt je enthousiast en kun je meer en efficiënter zijn, terwijl je er ook nog van geniet.

Contreras que ricoJe bent oprichter van Que Rico Dance Company in Los Angeles, Californië. Daar geef je Bachata lessen, workshops en zijn er meerdere Bachata teams! Vertel ons wat over jouw manier van lesgeven. Wat betekent Que Rico? Heb je een favoriete klas om les aan te geven?

De woorden ‘Que Rico’ kunnen meerdere betekenissen hebben, afhankelijk van de context. Wanneer je bijvoorbeeld een heerlijk maal eet, zeg je ‘Que rico!’, maar bijvoorbeeld ook wanneer er een mooie vrouw op straat voorbij loopt. De Que Rico familie bestaat uit zes instructeurs: Demetrio, Valerie, Ruben, Isaac, Silva en ikzelf. Samen runnen we maar liefst zeven teams en geven we alle lessen. Als je meerdere leiders hebt, worden dingen veel beter en efficiënter uitgevoerd. Que Rico is niet alleen een dansschool, we focussen net zoveel op persoonlijke groei en helpen elkaar daarbij. We willen dat mensen alles dat zij leerden in de studio, ook in hun dagelijks leven buiten de studio gebruiken. Het liefst geef ik lessen partnering in zowel de moderne als de Dominicaanse Bachata stijlen.

 –

Het viel me op dat jij en je danspartners heel anders dansen wanneer jullie een workshop geven dan wanneer jullie wedstrijden/shows geven. Dit is natuurlijk niet erg verrassend, maar welke stijl geef jij de voorkeur?

Ik houd van beide stijlen omdat je een heel ander gevoel krijgt bij elke stijl en omdat ze en andere doel hebben. Ik hou ervan om een intieme social dance met iemand te doen en die connectie te creëren. En wanneer ik optreed, vind ik het fijn om mensen te inspireren, rillingen te geven en een onvergetelijk moment waarover ze hun vrienden en familie kunnen vertellen.

 –

Jorge Contreras 1Wat is volgens jou de juiste manier om een vrouw ten dans te vragen? Vind je het leuk als vrouwen jou vragen of vraag je liever zelf. Wat zorgt ervoor dat je op een feestje met voornamelijk onbekenden juist dat ene meisje vraagt?

Er is geen ‘juiste manier’. Ik denk dat je iedereen ten dans kunt vragen. Het belangrijkste is dat je zowel fysiek als mentaal aanwezig bent als je danst met iemand zodat je beiden het meeste kunt maken van elke dans. Ik wil altijd het best halen uit elke drie minuten die ik met een persoon deel en wil het telkens anders maken. Persoonlijk vraag ik vaak de dames die niet vaak op de dansvloer staan, zodat iedereen in de zaal een fijne tijd heeft.

Wat is het raarste dat je ooit hebt meegemaakt op de dansvloer?

We waren eens op een Salsa & Bachata cruise en de boot ging van de ene naar de andere zijde en toch moesten we in die omstandigheden optreden en social dansen. Dat was nogal wat.

 –

Wat doe je als je niet aan het dansen bent? Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik sport elke doordeweekse dag, speel een paar dagen per week basketbal in een georganiseerde competitie. Daarnaast hou ik van lezen, films kijken en vooral vrienden en familie!

Veel Bachata dansers in Nederland hebben meerdere Salsa cursussen gevolgd, maar vinden het niet nodig Bachata lessen/workshops te volgen, omdat “iedereen Bachata kan dansen”. Wat is jouw mening hierover?

Tja, dat hangt ervan wat iemand ‘dansen’ vindt. Als dansen voor jou gewoon de dansvloer opgaan is, uit de maat dansen en lol hebben, dan kan inderdaad iedereen Salsa, Bachata of welke dans dan ook dansen. Maar als je doelt op een specifiek ritme, specifieke bewegingen, stijl en creativiteit, dan is dat een ander verhaal. Persoonlijk laat ik de techniek, het ritme en de specifieke details op het podium en gebruik ik de lol en creativiteit op de social dansvloer. Een andere mogelijke reden dat veel Nederlanders denken geen Bachata lessen nodig te hebben, is misschien dat niemand het interessant voor ze maakt of een cursus heeft opgezet die hun aandacht oppikt. Haal me naar Nederland, en ik breng daar verandering in haha!

 –

Persoonlijk vind ik dat goede Bachata moves en zelfvertrouwen een gewoon uitziende man in een zeer aantrekkelijke man kunnen veranderen. Denk je dat dansen een goede manier is voor mensen om meer sociaal en minder verlegen te worden en meer op hun gemak bij het andere geslacht?

Als je een aantrekkelijke danser bent, kan dit zeker je looks ten goede komen en de manier waarop mensen naar je kijken op de dansvloer veranderen. Dansen helpt mensen zeker zich meer socialer en op hun gemak te voelen. Om er helemaal voor te gaan wat betreft lichaamsconnectie en bekeken te worden terwijl je danst, zijn geen dingen die iedereen kan. Maar wanneer je het doet, helpt dit je comfort zone te vergroten en dit helpt mensen ook in hun privéleven.

 –

Kun je een paar van je favoriete Bachata nummers met ons delen, of misschien een favoriete artiest?

Een paar van mijn favoriete artiesten zijn Anthony Santos, Joan Soriano, Migz en Eto, om er een paar te noemen.

 –

De afgelopen jaren heb je met verschillende partners gedanst. Heb je momenteel één danspartner of werk je met meerdere partners?

Momenteel heb ik meerdere danspartners. Ik deel graag het podium met verschillende partners, het is altijd een mooie andere ervaring.

que rico logoIk kan bijna niet geloven dat jouw relaties met je danspartners zuiver vriendschappelijk zijn. Is het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden als je een beroep hebt waarin je zoveel (intieme) tijd doorbrengt met een ander persoon?

Ja, het is iets waar elke partnerschap mee te maken heeft. Voor mij persoonlijk moet er een verlangen en aantrekkingskracht zijn (op professioneel gebied) in zo’n mate dat je je gemotiveerd voelt om met die persoon te werken. Het maakt het ook een stuk makelijker wanneer je een sensuele/sexy/connected choreografie uitvoert.

Persoonlijk heb ik er nooit een probleem mee gehad om werk en privé gescheiden te houden, omdat ik het belang daarvan al leerde voordat ik ging dansen. Ik heb altijd in de verkoop gewerkt en daar heb ik geleerd van de fouten van anderen, zonder ze zelf te hoeven maken.

Zijn er andere Bachateros en Bachateras die je bewondert en waarom?

Ik bewonder Island Touch. Ataca en La Alamana zijn heel energiek, creatief en gepassioneerd. Ze zijn geweldige instructeurs en performers en daarnaast is hun persoonlijkheid fantastisch. Samen met El Tiguere hebben ze de deur geopend voor vele Bachateros over de hele wereld, waaronder ikzelf.


contreras omslag

Is er nog iets dat je graag wilt delen met ons en de bezoekers van Bachata.NL?

Ja, ik wil Bachata.NL graag bedanken voor dit interview. Ik stel het op prijs en voel me vereerd dat ik ervoor ben geselecteerd. Ik vind het fijn mijn levensverhaal en danservaring te delen met anderen. Als je wat meer wilt weten, kijk dan gerust op www.QueRicoDance.com of e-mail naar JorgeBachata@Gmail.com

Categoryblogs, Interviews
Write a comment:

*

Your email address will not be published.