For English version click Jorge Elizondo Interview English

Jorge Elizondo 3Jorge Elizondo. Mogelijk heb je nog nooit van deze man gehoord, in dat geval, schaam je diep! Deze teddybeer is namelijk een van de grondleggers van de huidige Bachata! Tijdens zijn World Bachata Tour reisde hij de hele wereld over, deed hij 190 steden aan en gaf hij les aan tienduizenden studenten. Daarnaast heeft deze man ook nog eens zijn eigen dansstijl ontwikkeld, Bachata Fusion. Reden genoeg dus om deze man eens een berichtje te sturen!

Nou blijkt dat Jorge Elizondo net zo vriendelijk is als zijn uiterlijk doet voorkomen, hij was onmiddellijk enthousiast! Wij legden hem een hele berg vragen voor, maar voordat we naar zijn antwoorden gaan, zijn er nog wat interessante feitjes over deze man.

Jorge werd geboren in Rio Grande Valley Texas, dichtbij de Mexicaanse grens. Hij is een klassiek geschoold musicus. Vanaf zijn elfde bespeelde hij de saxofoon en hiermee ging hij door tot de leeftijd van vijfentwintig jaar. Zijn inspiratie was Kenny G, wiens muziek hem aansprak vanwege de simpliciteit en het feit dat hij daarmee toch de massa kon bereiken.

Jorge Elizondo Quote 1 NedNet als vele Bachata dansers, begon Jorge met Salsa. Zijn Salsa instructeur besloot hem vier maanden lang enkel te basis te leren. En dit ook nog zonder partner! Dit vond Jorge vreselijk frustrerend. Gelukkig veranderde een video van het bedrijf Salsa Lovers zijn leven. Hij leerde de DVD uit zijn hoofd en besloot vervolgens al zijn opgedane kennis aan iemand anders te leren, vooral om het voor hemzelf duidelijker te maken. En dit is ook zijn filosofie wat betreft het lesgeven: je bent iets pas helemaal meester als je het ook aan iemand anders kunt leren.

Jorge maakte deel uit van een DVD van de wereldberoemde Edie the Salsa Freak ‘Worlds Best Leads’. Zelf zegt Jorge dat leiden absoluut niet makkelijk is. Hij had het geluk dat hij een vrouw, Rosie, tegenkwam die precies wist hoe ze hem moest leren leiden: ze deed namelijk absoluut niets tenzij hij het aangaf. Ze was niet bang hem feedback te geven en eindeloze herhalingen wierpen hun vruchten af.

Momenteel is Jorge een van de belangrijkste namen in de Bachata. Met zijn eigen stijl Bachata Fustion reist hij heel de wereld over om zijn kennis  en passie voor dans te delen.

Enough facts, off to the interview!

Wanneer ontstond je liefde voor dans? Werd je ermee geboren of kwam het pas later op je pad? Waar heb je je eerste moves geleerd?

Mijn liefde voor dans ontstond in november 2004 toen ik naar een locale Latin Club ging in mijn geboorteplaats. Ik keek naar een man die de hele avond danste met verschillende vrouwen. Op dat moment wist ik nog niet dat ik naar Salsa keek, maar ik wist wel dat ik die dans wilde leren. Ik vroeg de man wat hij danste en hij zei “Salsa”. Hij nodigde me uit voor zijn danslessen in een locale bar en dat is hoe mijn passie voor Latin dansen begon.

Ik ben heel benieuwd naar hoe je je Bachata figuren verzint. Ben jij het brein hier achter of creëer je de moves samen met je danspartners? Wat inspireert je?

Mijn Bachata stijl is erg beïnvloed door mijn stijl in Salsa. Ik heb drie jaar lang de USA rondgereisd langs verschillend Salsa congressen om te leren van de meest invloedrijke Salsa instructeurs en performers. Ik ontwikkelde een sterke basis, wat me hielp om verschillende bewegingen en patronen te ontwikkelen. Ik nam deze kennis en begon mijn favoriete delen van de Salsa te incorporeren in mijn beperkte kennis van Bachata: ik creëerde Bachata Fusion.

 Ik kwam erachter dat bepaalde Salsa bewegingen, voetenwerkjes en figuren erg goed in Bachata passen. Ik moet wel zeggen dat de creatie van Bachata Fusion niet mogelijk zou zijn geweest zonder de hulp van mijn danspartner Marisa, wie voorkomt in vele van mijn Instrucional Learning to Dance Bachata DVD’s . Zij was mijn inspiratie en de ruggengraat van mijn creatie. Samen hebben we vele moves bedacht, zoals Pop Corn, Sexy Mexi en The Angel, welke mijn studenten gemakkelijk zouden herkennen uit mijn workshops.

Je hebt een heel nieuwe stijl gecreëerd, Bachata Fusion! Je bent een van de pioniers in dit veld en maakt Bachata aantrekkelijker voor dansers die iets meer willen dan de gewone Bachata . Vertel ons iets over Bachata Fusion en welke dansstijlen het nou precies fuseert.

Jorge Elizondo Quote 2 NedMijn Bachata Fusion opent je ogen om creatief te zijn en jezelf te uiten op de dansvloer. Ik zou zeggen “No more boundaries”. Uit je creatieve ziel met een sexy en spannende fusion van Latin moves van traditionele Bachata met Argentijnse Tango, Salsa, Cha Cha en Kizomba. Ik heb de hele wereld over gereisd en heb de kans gehad om verschillende dansen te ontdekken, wat mijn ogen opende voor nieuwe bewegingen. Ik heb het geluk gehad deze geweldige concepten te verzamelen en te integreren in mijn Bachata Fusion stijl.

Zijn er andere Bachateros en Bachateras die je bewondert en waarom?

Ja, ik bewonder de talenten van veel Bachata artiesten uit de USA en daarbuiten. Ik zie hoe de Bachata wereld steeds groter wordt en stijlen blijven ontwikkelen. Ik zie in dat één stijl nooit deze dans zal overheersen, omdat het juist de hoeveelheid variatie in stijlen is die het zo’n geweldige ervaring maakt. Ik reis de hele wereld over met mijn World Bachata Bootcamp Tour, maar ik heb ook veel Bachata festivals en Bachata weekenders georganiseerd in de USA. Dat is mijn kans om al het ongelooflijke talent bij elkaar te brengen om een geweldige leerzame en leuke danservaring te creëren. Ik kan niet zeggen dat ik slechts één danser bewonder, omdat ik een heel team heb van Bachateros die ik bewonder. Ik geniet ervan om met hen te werken en hen te showen aan de wereld in de verschillende evenementen die ik produceer in de US.

Je hebt over de hele wereld les gegeven (190 steden in slechts één jaar heb ik gehoord!) en je hebt ook workshops in Nederland gegeven. Wat vond je van de Bachata scene in ons land?

Jorge Elizondo Quote 3 NedIk heb lesgegeven in Nederland sinds 2007 met de hulp van Morry van SalsaVentura. Hij creëerde mijn eerste tour in Nederland, waarbij ik les gaf in Den Haag en Tilburg. Hij opende de deuren van Nederland voor me. Ik heb het genoegen gehad om elk jaar in Nederland in verschillende steden les te geven en de gemeenschap te zien. Ik vond het erg om te zien dat tot twee jaar geleden Bachata niet aansloeg in Nederland. Ik zag telkens grote interesse, maar veel clubs, festivals en dansscholen focusten alleen op Salsa en Zouk. Bachata zal niet groeien zonder de hulp van promoters en DJ’s. Ik was blij om te zien dat Bachata de laatste paar jaar een grote ommezwaai heeft gemaakt en hard groeit met hulp zoals die van jullie website, Bachata festivals en dansscholen. Ik had altijd al het gevoel da de Nederlanders van Bachata hielden, maar dat zij nooit de kans kregen om het te dansen. Ik ben blij om te kunnen zeggen dat het ernaar uitziet dat Nederland is veranderd en dat de Bachata scene steeds groter zal worden.

Toen Jimmy Teunis van Bachata NL afgelopen jaar in Den Haag jouw workshop volgde, adviseerde je hem erop te letten dat zijn hoofd altijd op dezelfde hoogte blijft als hij voetenwerk uitvoert. Heb je nog andere belangrijke tips die je kan geven aan de Nederlandse Bachateros en Bachateras?

Ik geloof dat Bachata een dans is die wordt geuit in energie. Het is een dans dichtbij de grond en veel van je energie wordt geuit in verschillende richtingen. Wanneer je voetenwerk doet, moet je niet alleen de volgorde van de shine uitvoeren, maar een goede uiting van energie meegeven aan elke stap, zodat het er beter uitziet. Dit zie je het beste wanneer een student een simpel voetenwerkje uitvoert naast zijn instructeur. De student is voorzichtig met zijn voetenwerk, alsof hij probeert niet op glas te stappen; de instructeur daarentegen is vol energie wanneer hij duwt en reageert op de grond terwijl hij alweer naar het volgende voetenwerkje bounced. Elk moment dat je danst, zorg der dan voor dat je de juiste hoeveelheid energie geeft. Je energie en postuur zijn een indicatie van je zelfvertrouwen.

Wat is volgens jou de juiste manier om een vrouw ten dans te vragen? Vind je het leuk als vrouwen jou (of mannen in het algemeen) ten dans vragen?

Ik denk dat de heer naar de dame toe moet lopen en simpelweg moet vragen “Zou je willen dansen?” terwijl hij zijn hand uitsteekt om de vrouw uit te nodigen. Ik moet zeggen dat ik het leuk vind als vrouwen me ten dans vragen. Het is altijd toch een fijn gevoel.

Veel dansers in Nederland hebben meerdere Salsa cursussen gevolgd, maar vinden het niet nodig om Bachata lessen of workshops te volgen, omdat “iedereen Bachata kan dansen”. Wat is jouw mening hierover?

Jorge Elizondo Quote 4 NedHele goede vraag en ik heb een heel belangrijk antwoord dat iedere Salsa danser moet horen! Salsa zal je helpen een geweldige Bachata danser te worden, maar het maakt je geen geweldige Bachata danser. Salsa en Bachata hebben heel specifieke manieren van leiden en volgen en beweging. Als je probeert Bachata te dansen met je Salsa technieken, dan heb je niet de connectie en het frame om je partner te leiden of volgen. Bachata is voor mij een constante flow van energie en communicatie van de leider naar de volger. Zij moet deze energie accepteren, waardoor haar lichaam reageert op de leads, bewegingen en connectie. Een frame moet al in het begin worden opgesteld en moet behouden blijven gedurende de hele dans. Ik raad alle Salsa dansers aan om echte Bachata workshops te volgen die focussen op lichaamsbeweging, leiden en volgen.

Aan de positieve kant: een goede Salsa techniek zal je helpen snel beter te worden in Bachata, voornamelijk omdat je dan al een goede basis hebt gelegd voor draaitechnieken en voetenwerk. Ik vind dat beide dansen geweldig samenwerken om een zeer gebalanceerde danser te creëren.

Je gebruikt veel andere dansen in je Bachata Fusion. In Nederland is Kizomba sterk in opkomst. Zou dat misschien ook iets zijn om te incorporeren in je Bachata stijl?

Ik dans zelf geen Kizomba. Ik heb wel vele workshops gezien en samengewerkt met de meest invloedrijke leraren. Ik heb een paar concepten die ik zag geïncorporeerd in mijn Bachata. Ik kan zien dat veel van de lichaamsbewegingen en Tango figuren van Kizomba gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in Bachata.

Wat is het raarste dat je ooit heb gezien of meegemaakt op de dansvloer?

Het raarste dat ik ooit heb meegemaakt is dat wanneer je danst met iemand, je onmiddellijk die klik hebt. Wanneer alles perfect voelt en de connectie magnetisch is. Je wenst dat de dans nooit zal eindigen. Deze klik gebeurt je niet elke dag, maar wanneer het gebeurt, geeft het een geweldig gevoel.

Is er verder nog iets wat je graag wil delen met ons en de bezoekers van Bachata.NL?

Ik wil graag iedereen vertellen dat ik het Dallas Bachata Festival in Dallas, Texas van 24 t/m 27 oktober produceer. Ik wil graag de Bachata dansgemeenschap van Nederland van harte uitnodigen om naar Dallas te komen en te ervaren hoe het is om Bachata te dansen in Texas. Ga naar mijn website www.dallasbachatafestival.com of mijn persoonlijke website www.BachataFusion.com.

Jorge Elizondo 4

Onze dank gaat uit naar Jason Haynes, die Elizondo in juni dit jaar interviewde voor danceplanetdaily.com. Veel van de feiten die wij beschreven in dit interview zijn uit dit artikel verkregen.

Categoryblogs, Interviews
Write a comment:

*

Your email address will not be published.