Juan LuisOp zaterdag 12 oktober stond de Koning van de Merengue in Ahoy Rotterdam. De Dominicaanse Juan Luis Guerra werd in 1957 geboren in Santo Domingo en was met zijn album Bachata Rosa (1991) de eerste Bachata artiest die internationaal doorbrak. Echter beperkt hij zich niet tot de Bachata. Zijn repertoire bestaat uit vele Merengue, Salsa en Bachata nummers en vandaag de dag is Juan Luis de trotse eigenaar van 15 Latin Grammy Awards, 2 Grammy awards en 2 Latin Billboard Music Awards. Juan Luis bezocht dit jaar voor de vijfde keer ons land, dit keer met zijn nieuwe tour genaamd A Son de Guerra (het geluid van Guerra). Bachata NL stuurde brutaal een mailtje naar de organisatie en kregen gratis toegang voor dit gigantische evenement!

Om zeven uur gingen de zalen van Ahoy Rotterdam al open om de gigantische rij mensen binnen te laten. Het duurde even voordat we precies te horen hadden gekregen waar we moesten zijn, maar toen we eenmaal bij de kassa stonden, viel ons een ding onmiddellijk op. Er was een tiental mensen dat erg geïrriteerd in de rij stond: hun kaarten bleken niet geldig. Zij vertelden ons dat zij hun kaarten hadden gekocht via een verkoper op marktplaats en dat hun kaarten geannuleerd bleken te zijn. Ontzettend zonde van hun geld dus (sommige mensen waren 100-200 euro kwijt), maar gelukkig waren er nog kaarten te koop en waren ze sportief genoeg alsnog de geldige kaarten aan te schaffen.

Juan Luis Guerra PasToen we eenmaal onze perskaarten in ontvangst hadden genomen, begaven wij ons naar de Golden Circle (de ruimte het dichtst bij het podium). Het was pas half acht, dus het zou nog minstens anderhalf uur duren totdat meneer Juan Luis het podium zou betreden. De zaal werd echter goed vermaakt door DJ’s die heerlijke Salsa, Bachata en Merengue nummers draaiden, afgewisseld met wat LatinHouse. De zaal liep langzaam vol en rond kwart over negen verscheen Jörgen Raymann op het podium om Juan Luis aan te kondigen. Het duurde nog zo’n tien minuutjes, maar toen kwam de grote man zelf ook het podium op en begon vol energie met het nummer A Pedir Su Mano.

Wat meteen opviel is de hoeveelheid energie die van het podium af knalde. De zestienkoppige band (5 blazers, 3 percussie, 3 achtergrond zangers, 2 keyboards, 2 gitaristen en 1 guïrra) straalden allemaal veel enthousiasme uit, dansend terwijl zij hun instrumenten bespeelden. Juan Luis zingt vol passie, kletst met zijn publiek en danst mee met zijn nummers (hij is niet de beste danser, maar dat wordt hem uiteraard vergeven).

Gedurende het concert wisselden Merengues, Bachata’s en Salsa’s elkaar af, maar aan het publiek was duidelijk te merken dat zijn opzwepende Merengues de voorkeur genoten. Voor ons was het hoogtepunt van het concert echter het nummer Bachata in Fukuoka. Na een uur verlieten Juan Luis en zijn achtergrond zangers het podium. De andere bandleden namen echter de taak op zich het publiek te vermaken en maakten gebruik van de gelegenheid om hun muzikale skills te showen. Het is ongelooflijk hoe goed alleen een guïra en de percussie samen al klinken. Na een minuut of tien kwam Juan Luis weer terug en zette hij het concert voort.

Juan Luis Bamd2Rond elf uur zwaaide hij tegen het eind van een van zijn nummers naar het publiek en liep hij onverwacht het podium af, zonder enige aankondiging. Rondom was goed te merken dat ook de rest van het publiek onze verbazing deelde. Na een paar minuten ‘Otra!’ geroep (‘Nog een!’ in het Spaans), betrad de gehele band weer het podium en speelden zij nog vier nummers, waarna het publiek uitgebreid werd bedankt en de lichten aan gingen.

Al bij al was het een geweldige ervaring. Het was geweldig om duizenden mensen bij elkaar te zien die allemaal van dezelfde muziek houden als jijzelf. Er werd wat gedanst, heel veel meegezongen en de band en Juan Luis zelf deden er gedurende het hele concert alles aan er een geweldig feest van te maken.

  1. 17 oktober 2013

    Ik vond het een super optreden.
    Voor mij was het de tweede keer dat ik naar zijn concert ben geweest.
    Maar op 12 oktober was ik in dienst van ISL Productions en was regisseur tijdens het mixen van de filmbeelden die op grote schermen, links, rechts en het midden van het podium te zien waren.
    De vele positieve reactie daarover maakte voor mij en de crew de avond nog "specialer"!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.