Carlos Cinta playing the guïraFor English version click: Carlos Cinta Interview II English

Enkele weken geleden postten wij het eerste deel van ons interview met El Unico Bachatero Carlos Cinta. Hoog tijd voor deel twee dus! Wij vroegen Carlos waarom hij lesgeeft zonder partner, wat zijn favoriete nummers zijn en hoe hij van docent in de kelder van zijn grootouders huis is uitgegroeid tot een van de bekendste Bachateros ter wereld. Enjoy!

Ik vind vaak dat wanneer iemand goed Bachata danst met veel zelfvertrouwen, hem dat een stuk aantrekkelijker maakt. Denk je dat dansen een goede manier is om meer sociaal te worden, minder verlegen en meer op het gemak bij het andere geslacht?

Ik denk dat dansen een hele goede manier is om de sociale barrières te doorbreken. Het is niet de enige oplossing, maar het is een kleine stap. Er komt weinig verbale communicatie aan te pas. Je interactie duurt maar zo’n vier minuten. Je maakt misschien een grapje en het is alweer voorbij. Er zijn geen verplichtingen om het gesprek gaande te houden of te doen alsof je geïnteresseerd bent. Als de persoon met wie je danste het leuk vond, probeer het dan nog eens en kijk of je een tweede dans kunt regelen. Wie weet… veel mensen hebben hun echtgenoot op de dansvloer of tijdens een dansles ontmoet. Dansen kan ook helpen je meer op je gemak te gaan voelen bij veel verschillende soorten mensen van allerlei achtergronden. Ik denk dat dat erg goed is om bepaalde stereotypen te verbreken.

Kun je enkele van je favoriete nummers of artiesten met ons delen?

Ik heb teveel favoriete nummers om er maar een paar te noemen hahaha. Het hangt ook af van mijn stemming. Enkele van mijn favoriete artiesten zijn Joan Soriano, Luis Vargas, Antony Santos, Frank Reyes, Romeo Santas, Esteban Mariano, JR, Zacarias Ferreira, Joe Veras, Raulin Rodriguez Loisaidas, Luis Miguel Del Amargue, El Chaval, Ramon Torres, Robin Cariño, etc. Er zijn ook veel andere artiesten die ik nu vergeet die erg goede nummers hebben. Er bestaat zoveel goede muziek en zoveel artiesten op de Dominicaanse Republiek waarvan we nog nooit gehoord hebben, zoals El Gavilan, Felix Cumbe, El Zoro Negro and Toni Tomas. Zij hebben geweldige nummers, maar er is niet voldoende promotie om hun muziek uit te brengen. Ik denk dat als DJ’s meer vrijheid hadden om een grotere variëteit aan muziek te spelen, dat het zowel de artiesten als de dansers ten goede zou komen. Jammer genoeg hebben DJ’s soms strenge regels over wat ze wel en niet mogen draaien bij bepaalde events. Het is ook mogelijk dat ze gewoon niet bekend zijn met de verschillende artiesten die er zijn en het daarom bij de commerciële nummers houden. Ik weet dat de commerciële muziek ook moet worden gespeeld, met het is oké om er af en toe eens een andere artiest in te gooien. Stel je voor dat je allemaal eeuwig kaaspizza zouden eten. We zouden dan geen idee hebben hoe goed pepperoni pizza smaakt… of pizza Hawai, of Veggie Supreme, etc.

Carlos Quote 8Ik vind dat DJ’s de verantwoordelijkheid hebben om mensen te leren welke goede muziek er allemaal is. Sommige mensen zullen zeggen dat iedereen zijn eigen huiswerk moet doen als het gaat om het vinden van artiesten. Dit is deels waar, maar veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen te zoeken. Maar als DJ is het je werk om de muziek te kennen! Je vraagt bibliothecaresses toch niet naar goede muziek? Nee… je vraagt hen naar goede boeken. Je vraagt een kok toch niet naar sportoefeningen? Nee, je vraagt hem naar goede recepten. DJ’S MOETEN HUN HUISWERK BLIJVEN DOEN EN LEREN WATVOOR MUZIEK ER ALLEMAAL IS.

Zijn er andere Bachata dansers, man of vrouw, die je bewondert en waarom?

OOOOOO BOY…. Er zijn veel goed goede Bachata dansers die ik bewonder hahaha! Iedereen is op zijn eigen manier uniek en ik heb veel respect voor hen. Veel van hen hebben formele training gehad, dus voor mij is het fascinerend om naar hun dans te kijken, omdat ik een beetje begrijp welke technieken erachter zitten. Bijna al mijn favoriete dansers zijn mensen van wie de meesten nog nooit hebben gehoord, omdat het geen instructeurs zijn. Het zijn ‘gewone’ mensen die gewoon heel veel van dansen houden. Hun stijl is niet flashy, maar ze dansen geweldig op de muziek. Dat is leuk voor mij! Als ik met hen dans, ben ik meer de student, omdat zij zulke goede dansers EN volgers zijn!

Ze overheersen de dans niet door te dansen als een individu. Ze begrijpen wanneer het tijd is om te volgen en wanneer je de vrijheid hebt om als een individu te dansen. Het is gewoon een ongelooflijke ervaring voor mij. Als ik een paar vrouwen moest noemen met wie ik het liefste dans, in willekeurige volgorde: Denell (Dom Repub/usa), Cathy (Puerto Rico), Stephanie (Dom Repub/usa), Rosemary (Dom Repub/usa), Dasha (Russia/usa), Ouardia (France), Sabiha (France), Tatyana (France), Joanna (France). Waarschijnlijk vergeet ik een aantal mensen, dus nu zit ik flink in de problemen hahaha. Maar nogmaals, dit zijn degene WAARMEE ik het liefst dans.

Adam Taub
Adam Taub

Wat de mannen betreft… De man die mijn Bachata het meest heeft beïnvloed is Adam Taub. Zonder enige twijfel de SMOOTHSTE DANSER OP DE PLANEET. Adam is heel belangrijk in de Bachata wereld omdat hij de dans benaderd via een historisch oogpunt. Hij geeft wereldwijd veel presentaties over de geschiedenis en de evolutie van muziek en dans. Het interview veel legendarische Bachata artiesten en gebruikt deze achter-de-schermen-informatie in zijn workshops en presentaties. Zoals ik al eerder zei, om de dans volledig te begrijpen, moet je een goed begrip hebben van de cultuur van die mensen (Dominicanen). Hoe ze zijn opgegroeid, hoe het voor hen was, wat hen inspireerde, etc. De geschiedenis is erg belangrijk. Adam is mijn master sensei voor dit begrip hahaha. Hij krijgt bij lange na niet de eer die hij verdiend. Zijn dans is niet het meest flashy, maar wow hij is sssmmmmoooootttthhh als zijde. De dingen die hij doceert zetten mensen aan het denken, geven mensen begrip, dingen die je dus niet kunt ‘zien’. Maar mensen die zijn les hebben bijgewoond gaan met veel meer kennis naar buiten. ADAM FOR PRESIDENT! Hahaha.

Je vertelde dat je geen danspartner mee hebt genomen voor het Bachata Beach Festival omdat je iemand nodig hebt die echt les kan geven. Is het niet moeilijk om les te geven zonder partner? Of zijn je figuren zo ontworpen dat alle vrouwen ze kunnen volgen zonder verdere instructies? Besteed je wel eens aandacht aan lady styling?

Het is veel makkelijker om les te geven met een partner, maar ik ben het gewend om alleen les te geven. Het grootste deel van wat ik doceer is een mentale uitdaging. Ik wil mijn studenten uitdagen om na te denken en te BEGRIJPEN wat ze aan het doen zijn en waarom ze het doen. Ik focus op musicality, instrumenten, hoe te voelen, timing, partnerconnectie, voetenwerk, etc. Dat zijn de moeilijkste dingen om te leren/doen. Het zijn de kleine details die je ‘niet kunt zien’. Als je naar een danskoppel kijkt, kun je niet ‘zien’ hoe goed de connectie van hun frame is. Je kunt niet ‘zien’ of ze begrijpen wanneer de ritmes gaan veranderen in de muziek. Voor het grootste deel kunnen we alleen ‘de moves’ zien.

Maar de moves zijn slechts één element van alles dat betrokken is bij de dans. Timing, musicality, connectie, etc… denk ook aan die ZEER belangrijke elementen! Naar mijn mening worden deze verwaarloosd. Ik denk niet dat er veel instructeurs zijn die ze echt volledig begrijpen, hoe kunnen ze het dan doceren? Hier ligt ook de reden dat veel studenten deze elementen niet begrijpen; het is het nooit geleerd. Ze hebben alles moves en kunstjes geleerd. De fundering mist! Hun huis is gebouwd met rietjes en zand in plaats van beton. Daarom richt ik me op de fundering en de moves kunnen ze dan van iemand anders leren.

Carlos Quote 9Als een man goed kan leiden, kan ELKE vrouw volgen wat hij doet. Maar als het gaat over de manier van bewegen, en niet de beweging op zich, hebben de vrouwen vaak meer vragen dan de mannen. Veel van de danseressen waar ik mee dans groeiden op dansend door het huis. Ze kunnen geweldig dansen, maar weten niet hoe ze moeten uitleggen hoe ze bewegen. Ze zeggen “doe gewoon dit” hahaha. En voor een student die geld betaald om te leren bewegen als de instructeur, is “doe gewoon dit” geen goede uitleg. Voor sommige mensen komt het natuurlijk, maar voor veel anderen is het erg moeilijk.

Daarom is het mijn doel om een vrouw te vinden die danst op dezelfde manier als ik en die weet hoe ze haar bewegingen moet INSTRUEREN. Tot die tijd ben ik alleen. Er zijn veel GEWELDIGE vrouwelijke instructeurs waar ik les mee kan geven… maar het is een andere stijl. De term ‘lady styling’ is dus niet echt van toepassing in de stijl die ik doceer. Het gaat niet om het strelen van het haar, of hoe je je vingers strekt, het gaat om de bewegingen en het gevoel. Je kunt vaak gelijk zien wie met het dansen is opgegroeid en wie het heeft geleerd in de studio. Hoe gemakkelijker de dans eruit ziet, des te moeilijker het is.

Je begon met lesgeven in de kelder van je grootouders’ huis. Nu reis je als docent de hele wereld rond. Hoe is dat tot stand gekomen?

Ik heb werkelijk geen idee hoe ik van de kelder van mijn grootouders naar wereldreiziger ben gegaan hahaha… Er is een regel in een nummer van 50cent: “this is God’s plan homie, this ain’t mine”. Soms als ik nadenk over hoe dingen waren en hoeveel verschillende wendingen mijn leven heeft genomen, dan hoor ik dat liedje in mijn hoofd. Dat is de enige reden die ik kan bedenken. Als het aan mij had gelegen had ik nu in een professioneel American Football team gezeten, maar blijkbaar was dat niet het plan dat Hij voor me had. Ik had nooit de wens om een danser te worden. Dus kan ik zeggen dat het Zijn plan was, niet het mijne hahaha.

Carlos Quote 10Toen ik eenmaal begon met lesgeven kon ik niet meer ophouden. Ik vind het leuk nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe plaatsen te zien en te leren over verschillende culturen en eetgewoonten. Mijn drijfveer, koppigheid en perfectionisme hebben me gepusht om anders te zijn, om anders tegen bepaalde dingen aan te kijken. Ik heb veel tijd, werk en onderzoek gestoken in hoe ik mijn Bachata lessen geef. Het voelt goed om support te hebben van veel mensen wereldwijd. De mensen geven me de wil om beter en beter te worden. Ik vind dat als ze mijn lessen ondersteunen en me in hun omgeving accepteren, het minste dat ik kan doen is hen de best mogelijke lessen te geven en iets om voor altijd mee naar huis te nemen.

Ik wil nooit één van mijn studenten teleurstellen. Ik zou het erg vinden als iemand naar mijn les kwam en niet het gevoel had dat hij iets had geleerd. Daarom doe ik mijn best mijn lessen zo leuk en informatief mogelijk te maken. Ik denk dat mijn harde werk zich uitbetaald door middel van mond-tot-mond-reclame, mensen horen over wat ik doe en ik wordt uitgenodigd op meer en meer festivals.

Jij en ik hebben een favoriete artiest gemeen: Joan Soriano. Hoe is je samenwerking met Joan Soriano ontstaan?

Joan Soriano
Joan Soriano

Het was in 2010 dat ik voor het eerst over Joan Soriano hoorde. Het was op een festival dat mijn Bachata goeroe, Adam Taub, een documentaire liet zien genaamd El Duque de la Bachata. Het was een documentaire of de Bachata artiest Joan Soriano. Er was iets aan die film dat gewoon mijn hart raakt. Na de film belde Adam Joan Soriano en zette hem op de speaker. Soriano zijn hallo tegen iedereen en bedankte hen voor het kijken van de film en toen zong hij een paar regels van het nummer Vocales de Amor en iedereen werd wild hahaha.

En ik dacht: ‘Wie doet zoiets… deze man is een heel nederig en geweldig persoon. Het is moeilijk genoeg om binnen een straal van 10 meter te komen van al die superster muzikanten, maar deze man bedankt iedereen voor het kijken van zijn film en zingt gratis, gewoon om zijn fans blij te maken! Deze man is geweldig.’ Ik praatte een tijdje met Adam na de film en hij vertelde me dat Soriano’s manager in New York zat. Ik denk dat ik toen mijn interesse uitte om hem te ontmoette. In Augustus gaf ik mijn musicality class op een festival en ik gebruikte veel van Soriano’s nummers. En na de les kwam de manager van Soriano naar me toegelopen. Hij was er de hele les en ik wist het niet eens!

Het is waarschijnlijk maar goed dat ik het niet wist, anders was ik heel nerveus geweest, omdat hij mee keek. Ik sprak een tijdje met de manager en hij vertelde me dat Joan de volgende maand in Chicago zou spelen en hij nodigde me uit om naar de show te komen en de band te ontmoeten. Ik denk dat ik bijna mijn broek bevuilde toen hij dat zei, zo blij was ik hahaha. Toen ik Soriano ontmoette, konden we gelijk met elkaar overweg. Hij is een comedian en maakt veel grapjes net als ik, dus we konden met elkaar opschieten als broers.

Naarmate de tijd verstreek werd mijn relatie met Joan, zijn band en zijn manager sterker en durfde ik hem wat ideeën voor te leggen die ik had om mijn studenten te helpen. Zijn muziek zou hiervoor perfect zijn. Mijn vriend Tate bleef me pushen om met een ‘officieel’ product te komen waarin alle Bachata instrumenten worden uitgelegd. Ik heb naar haar advies geluisterd en de manager erover gesproken. De rest is geschiedenis. Nu hebben we een cd, een dvd en plannen voor nog meer in de toekomst.

Ik hoorde iets heel aparts over je. Iets over je ‘shower face’? Vertel daar eens over.

Ik bedacht de term shower face een paar jaar geleden. Ik bedenk graag woorden wanneer ik lesgeef en om de een of andere reden is dit een van de termen waar ik om bekend sta hahaha… MAAR… Als je wilt weten wat het echt betekent, moet je naar een van mijn lessen komen of mijn online lessen volgen. Het is een geheim… hahaha.    

Is er nog iets wat je graag wil delen met ons en de bezoekers van Bachata.NL?

Carlos CintaIk wil Bachata NL graag bedanken voor het interview en ook iedereen voor hun steun en voor het lezen van het interview. Aan de dansers wil ik nog graag kwijt: probeer niet afhankelijk te zijn van youtube voor je dans moves. Ja, je kunt er gave dingen leren, maar je leert niet de TECHNIEK die hoort bij het uitvoeren van de beweging. Dat leer je echt alleen in de omgeving van een klas. Blijf lessen nemen en leer van ALLE docenten. Op deze manier zie je wat voor jou werkt en welke manier van doceren het beste bij jou past. Wees nooit bang om je docentvragen te stellen. Daag hun uit (op een educatieve manier), dit helpt je te leren! Ik stel nog steeds miljoenen vragen als ik iets nieuws leer. Dat is hoe ik leer.

Support ook elkaars dansevenementen, want het is de enige manier waarop de dans community/de Bachata community kan groeien. Als promoters en dansscholen door blijven gaan elkaar BEWUST – met de nadruk op BEWUST – tegen te werken, zal dit slechts leiden tot een scheiding in de Bachata wereld en zal het de Bachata community schaden.

Categoryblogs, Interviews
Write a comment:

*

Your email address will not be published.